Klaus Johansen

Dør: S1580-R

Huset skal males mørkt og jeg ønsker ikke grå-variant, da så mage har det. Mange av husene rundt er mørk eller lys grå. Jeg ønsker noe i blått, men synes ren blå er vanskelig eller kan dominere. Har sett et hus visstnok malt i fargen "hule" (se bilde 3)- det er blir en mørk men tydelig blåtone ute. Hva tror dere om det? Det som i dag er hvitt males i samme farge. Døren er malt rød (S1580-R) og må vel bli det ute også). Videre trenger jeg råd om; farge på murveggen (begge langsidene av huset i første), innerste vinduskarmer, kontrast på en vindski, samt mulig kontrast på vegger i innhukket på veranda og inngangspartiet. Neste år blir verandaen ordnet og rekkverket byttet til stående staver. Disse trenger også en farge? Alternativt kjøpe dem ferdig i Royal Grå. Mvh Klaus Johansen

26/05/2016 12:40:34

Jotun LADY svarer:

Hei :-) Blåfarger utevendig er so du er inne på, ikke så lett. Dette fordi blått er klar kontrast til naturens egne farger. Unntaket er helt sjønære omgivelser. Blåtonen du nevner Hule, kalles også 4143 Blåbær på eksteriør, og dette er ganske så rødlig blåtone. Dvs at den for noen oppleves som litt lilla. Så her vil jeg råde deg til å prøvemale på ditt eget hus for å få en god opplevelse av fargen i dine omgivelser og lysforhold. Andre mørkere blå farger som fungerer i eksteriøret er farger som 4252 Kjønnrøk Dempet, 0347 Malmblå eller 0730 Fjellblå. Disse er langt mindre røde. Du finner også 4638 Byge, som igjen er noe rødligere, men fortsatt mindre rød enn Blåbær. Sjekk de ut, - det er verdt å kjøpe seg noen prøvebokser for å teste fargen! Finn hovedfarge før du tenker videre på detaljene. Når det gjelder inngangsdøren, hadde jeg tatt en vurdering av fargen på denne når fasadefargen er satt, - og ikke motsatt. Det er viktigere å finne en pen farge for fasaden totalt sett enn å tilpasse alle veggene til til liten rød dør. Ytterdøren kan tross alt alltids males til å fungere til resten av hustes vegger :-)  Like så med terrassen. Kanskje liker du eb lys grålig tone som TREBITT 9073 Shimmergrå inntil dersom blåtonen du velger blir dempet... :-)

Maler du huset med Jotuns beste utendørsmaling, Drygolin Ultimat, får huset ditt en ekstremt god beskyttelse. Høy glans og UV block gjør at huset beholder et nymalt utseende i årevis. Malingen er spesielt effektiv mot svertesopp (de små svarte prikkene som ofte kommer på fasaden) og alger. Malingene har gode påføringsegenskaper, og inneholder de beste råvarene som holder ditt hus tørt  og flott i år etter år J Jotun har også en noe mattere maling med suveren fargegjengivelse, - den heter Optimal. Detaljer males med Drygolin Vindu og Dør eller Optimal Vindu og Dør. Dette er malinger som er tilpasset mindre detaljer som dører, rekkverk, vinduer, møbler osv.

Grunnmuren maler du med Jotun Premium Mur, en maling som holder vannet ute, men som samtidig lar muren puste.  Jotun Premium Mur har helt egne farger.

Lykke til med nymalt hus J

27/05/2016 08:02:18

Klaus Johansen:

Hei, hjertlig takk for svaret over. Da har vi prøvd et par ulike fargetoner av blått på veggen. Hule ble for fiolett og Fjellblå fikk nesten en mørk blå tone som skar over i grønn-sort. De ble svært annerledes på veggen enn hva jeg forventet ut fra fargeprøve og NCS-kode. Vi har endt med å velge Deco Blue. Har du noe forslag til staffasje rundt vinduer og dører (kun selve karmen), mur (nesten hele første etasje) og kontrast farge til eks vindski?

19/06/2016 21:58:06

Jotun LADY svarer:

God kveld Klaus :-) 
Til 4477 Deco Blue ville jeg valgt mur i 1898 Lingrå og staffasje i 1928 Sommersne eller den litt mørkere grå 1378 Kontur. :-) 

20/06/2016 21:18:14