Mona

Kategorier:

Lister/dører/vinduer : NCS 0502-Y

Hei. Vi bygger nytt hus. Skal ha fabrikkmalte vinduer, dører og lister i 0502-Y. Ønsker egentlig ikke en så gulaktig hvitfarge ellers i huset, men skal ha en hvit farge til vegger og tak. Kan vi da bruke fargen letthet på vegger og tak? Kjøkken er fra Norema i fargen Tidløs og vi kommer til å bruke en del møbler fra IKEA, f. eks billyhyller. Hilsen Mona

2016-10-13 00:58:46

Fargerådgiver svarer:

Hei Mona 
Ser at du har lagt inn to spørsmål. For å gjøre ting litt enklere for oss prøver jeg å svare på alt her slik at alt blir samlet på et sted. Du skriver her at vinduer, dører og lister kommer i 0502-Y som hos oss heter 1001 Egghvit men i ditt andre innlegg skriver du at vinduer kommer i Ral 9016 altså tilnærmet lik 9918 Klassisk Hvit. Har du ulike hvittone ute og inne ?  1624 Letthet er hvitere enn 1001 Egghvit og gulere enn 9918 Klassisk Hvit (ral 9016) så her vil du da få hvitere vegger og gulere detaljer. Har du vinduer i 1001 Egghvit anbefaler jeg vegger i 1001 Egghvit med alt i samme hvittone så oppleves det som hvitt. :-) Får du derimot vinduer i ral 9016 som er helt hvit så finnes det nå flere leverandører av lister og dører som har 9918 Klassisk Hvit som standard eller kan levere dette mot et tillegg i prisen, så sjekk da om du kan endre på dørene både ute og inne. Når det gjelder kledningen ute så følg hvittonen på vinduer og se om utgangsdørene også kan få samme hvittone. :-) Takrenner ol. matcher du opp mot taket men hvitt er fint til det meste. :-) 9073 Shimmergrå er lekker til helt hvitt, men husk å ta med hagemøbler og tekstiler i den vurderingen, kanskje du også skal se på den litt lunere 9074 Nordisk Tre spesielt hvis det blir 1001 Egghvit også ute :-) Du har jo fortsatt litt tid å tenke deg om på for nå er det for kjølig og fuktig i luften for å beise terrassen. :-) 

Line
Hilsen Line, Fargerådgiver Jotun

Svar:

Hei, og takk for svar. Skal prøve å utdype litt mer. Innvendig: Eggehvit på innvendige dører, lister, tapp og vinduer (kun inne). Kjøkken i Tidløs. Ønsker å male veggene litt lysere og tenkte å bruke Letthet. Vil den fargen passe med dørene og listene uten at det ser skittent ut? Jeg har vurdert å få dører og lister i klassisk hvit, men vinduene er allerede montert, så det blir ikke aktuelt nå. Vi har dessuten en del møbler fra IKEA, og den hvitfargen er ikke fin til Klassisk hvit. Vet dere fargekoden til IKEA sin standard hvitfarge? Utvendig: Vindusbeslag i aluminium i RAL 9016, garasjeport i RAL 9016.(Vinduene er altså forskjellige ute og inne). Dører utvendig er derimot i Eggehvit. Gjelder boddører og inngangsdører. Trenger derfor å finne en farge som passer både med RAL 9016 og Eggehvit, men den skal være hvit. Problemet er jo at Eggehvit og RAL 9016 ikke passer helt sammen, men de skal ikke stå inntil hverandre. Fargen på veggen må derimot passe med begge fargene. RAL 9016 er jo heller ikke like hvit som Klassisk hvit. Jeg vurderer for eksempel 1624 Letthet, 1622 Refleksjon eller 1928 Sommersne. Hva mener dere? Har dere forresten ncs-koden til Villahvit? Takk for hjelpen.

13/10/2016 15:33:10

Fargerådgiver svarer:

Da er det altså slik at RAL 9016 er renere hvit, ganske så lik 9918 Klassisk Hvit, mens 1001 Egghvit er gulaktig hvit. En farge som Letthet ligger midt i mellom slik at RAL 9016 vil se hvitere ut inntil, mens Egghvit vil se litt mer skitten og gul ut inntil. Ergo vil dør og garasjeport se gulere ut enn husveggen dersom dere velger Letthet. Kanskje detaljene med RAL9016 er mindre markante, altså sees på mindre detaljer? I så fall ville jeg heller vagt 1001 Egghvit på veggen slik at ikke dør og port ikke ser gule ut. Egghvit oppleves hvitere utendørs enn innendørs, - husk det! Innendørs vil det samme skje, alt dere har i Egghvit vil se gulere ut enn Letthet. Ikea har ulike hvittoner på sine hvite møbler, - mye er jo foliert hvitt, noe malt hvitt, annet beiset hvitt...så her er det store variasjoner.  Farger som 1622 Reflejson og 1928 Sommersne er ikke så pene inntil Egghvit dessverre, - da vil de dra seg litt rosa og kjølige. De vil heller ikke passe til kjøkkenfargen Tidløs dersom det er innendørs du vurderer disse. 

Line
Hilsen Line, Fargerådgiver Jotun

Svar:

Hei igjen. Lurte på hva som er ncs-koden til Villahvit, evnt har den et annet navn også hos dere?

17/10/2016 10:07:39

Fargerådgiver svarer:

Hei Mona 
1105 Villahvit har ncs kode 0502-Y08R :-) 

Line
Hilsen Line, Fargerådgiver Jotun

Svar:

Takk. Tror du den fargen kan passe til dører i Bomull og garasjeport og vinduer i RAL 9016?

17/10/2016 16:15:00

Fargerådgiver svarer:

Hei Mona :-) 
Jeg synes at rødtonen i Villahvit vipper Bomull i litt grønn retning og at 3 ulike hvittoner som er så "like" uten å være like kan bli litt mye. Hvis vinduer og garasjeporten blir mest fremtredende ville jeg valgt 9918 Klassisk Hvit eller ral 9016 på alt å bare levd med en litt gulere dør. En annen løsning er en mørkere vegg som tydelig er gråere enn detaljer som 1376 Frostrøyk. :-)  

OPTIMAL OptiWhite er en helt ny maling fra Jotun som er spesielt utviklet for hvite hus. Malingen er basert på ny teknologi som hindrer at skitt fester seg på husets overflate. OPTIMAL OptiWhite sørger dermed for at huset holder seg hvitt og vakkert lenger. Les gjerne mer her: http://www.jotun.com/no/no/b2c/products/exterior/optimal/optiwhite.aspx


Line
Hilsen Line, Fargerådgiver Jotun

Svar:

Takk for svar. Da dropper jeg Villahvit. Jeg har kanskje kommet frem til at Letthet er en god mellomting. Bomull passer bedre inntil Letthet enn Klassisk hvit. Er på en måte samme farge bare mørkere. Når jeg holder fargeprøvene til Klassisk hvit og Letthet inntil aluminiums-beslagene i RAL 9016, virker det som om RAL 9016 er vel så lik Letthet som Klassisk hvit. Tenker kanskje å bruke Letthet inne også, men leser av man skal være forsiktig med Letthet inntil detaljer i Bomull. Ser at mange ferdigmalte møbler f. eks fra IKEA minner mye om Letthet også. Mulig det er bare jeg som tenker at Letthet går til alt? Jeg er ikke så redd for ulike nyanser, bare det ikke skjærer seg helt. Synes for eksempel Klassisk hvit kledning og Bomull ytterdør sammen blir veldig feil. Vil det da fungere bedre med Letthet? Hilsen Mona

18/10/2016 12:25:16

Fargerådgiver svarer:

Hei Mona 
Letthet ligger mellom Bomull og Klassisk Hvit så mange bruker den for å lage en god overgang mellom helt hvitt og Bomull, men Letthet på vegg inne sammen med Bomull på lister, dører og vinduer vil gi gule detaljer mot hvitere vegger, ute i skarpt lys virker det litt annerledes, men det du trives med er riktig for deg :-) Jeg kan bare si hva som i skje med ulike hvittoner i teorien. :-) 

Line
Hilsen Line, Fargerådgiver Jotun